I boken Skönhet för alla (1899) utvecklar Ellen Key sina tankar och konstpedagogiska idéer. Ellen Key inspirerades av paret Carl och Karin Larsson som likt Key i sin tur inspireras av såväl William Morris och brittiska Arts and Craftsrörelsen, som Goethes färglära.

Hemmet var för Key den viktiga platsen där barnen fostrades och där familjen kunde hämta kraft 

Strand, som Ellen Key lät bygga 1910,blev hennes hem de sista åren och visar exempel på hennes heminredningsidéer.

”Smak är känsla av naturens hemligaste, allra finaste samlingar. Och om vi iakttar naturen finner vi att en av dess finaste sanningar är att den rena naturen verkar på ett enkelt sätt.”

Smak är känsla av naturens hemligaste, allra finaste samlingar. Och om vi iakttar naturen finner vi att en av dess finaste sanningar är att den rena naturen verkar på ett enkelt sätt.”

Hon ansåg att skönheten är ett urbehov och vårt sinne för skönhet kan utvecklas.

 Citat ur Skönhet för alla  

”Ett rum får en själ, först när en människa där röjer sin själ, när det visar oss vad denna människa minns och älskar, hur hon dagligen lever och arbetar ”. Allt vackert är gott och har man det vackert omkring sig blir man en harmonisk människa. Harmoniska människor är goda. Hon talar med förakt om grannlåt, tunga draperier, mörka medaljongförsedda tapeter och porslinsmålningar.  Nej, enkelt, ljust och luftigt ska ett harmoniskt hem vara och smak och skönhet handlar inte om pengar.